Brood bakken? Echt niet moeilijk!
Brood bakken

Brood bakken? Echt niet moeilijk!

Ingrediënten :

525 gr volkoren meel

12 gr gist

12 gr zout 

560 ml lauw water

3 el lijnzaad

1 el havermout

scheut olie

Nadat ik taarten leerde bakken bedacht ik me dat ik ook wel gewoon brood moest kunnen bakken. Ik begon met een focaccia en dat was een groot succes. De volgende stap was dus gewoon een broodbakken. Vroeger had ik een broodbakmachine, maar eerlijk gezged was dat niet een groot succes. Ik baalde namelijk altijd van het grote gat wat aan de onderkant kwam te zitten door de mixer. 

Maar nu met een goede oven en een kleine braadpan maak ik 2 keer per week een heerlijk makkelijk broodje. Let op hè! Dit broodje is zo lekker, Pierre wil niets anders meer dus ik moet hem wel blijven bakken. 

Je hoeft de oven niet gelijk voor te warmen want het deeg moet echt nog eerst 4 uur rijzen. Ja echt .: 4 uur ! Bedenk dat dus ook als je brood gaat maken dat het uitkomt in je tijdsschema. 

Maar we beginnen met het mixen van het deeg. 
Doe de meel in de kom, doe daar bij de gist, zout en 2el lijnzaad en laat de mixer draaien op de laagste stand. Schenk het water erbij en zet de mixer een standje hoger totdat het water volledig opgenomen is. Zet nu de mixer op de hoogste stand en blijf nog 10 minuten mixen.

Brood kun je niet lang genoeg mixen. hoe langer je mixed hoe beter het is.

Na 10 minuten kun je de mixer uitzetten. Het deeg is dan één geheel maar wel slap. Dat geeft niet, dat maakt het brood lekker knapperig. 

Dek de kom af met plastic folie en laat het deeg 4 uur in de kom rijzen op een warme plek. Ik zet het altjid in de badkamer omdat deze altijd warmer is dan de rest van het huis, maar in de zon in de vensterbank is ook prima. Of gewoon op het aanrecht. 
Zet nu je wekken op 4 uur want zolang moet het rijzen. En op een drukke dag ben ik dan alweer vergeten dat mijn brood staat te rijzen.

Na 4 uur pak je een snijplank of een bord en doe hier een scheut olie (zonnebloem of olijfolie) en smeer dit uit over het gehele oppervlakte. Leg het deeg er op en vouw de kanten naar binnen. Dek het weer af en laat het nog 30 minuten zo liggen.
Zet intussen de oven aan op 220gr en zet de pan of ovenschotel ( ik gebruik zelf een braadpan wat erg goed werkt) die je kunt afdekken met een deksel in de over om mee voor te verwarmen.

Na 30 minuten pak je de pan uit de oven en doe je het deeg erin. Strooi de rest van de lijnzaad en havermout over het deeg. Doe de deksel op de pan en zet in de oven. Bak het brood 40 minuten. Haal vervolgens de deksel eraf en bak het brood nog 30 minuten verder af. Haal dan het brood uit de ovenen uit de pan en laat op een rooster afkoelen. . 

Eet smakelijk ! 

Geef een reactie