Je bekijkt nu Heb jij de serie Psych al gezien?

Heb jij de serie Psych al gezien?

Heb jij deze Netflix-serie al gezien? Psych, een serie die in de Verenigde Staten begon op 7 juli 2006.

Afgelopen weekend wilde ik lekker ontspannen. Na een korte tocht in de file met de airco aan, werd ik vrijdag behoorlijk ziek en heb ik zaterdag en zondag voornamelijk op bed doorgebracht. Gelukkig was het Pinksteren, dus ik had een lang weekend om te rusten. En geloof me, met de verkoudheid die ik had, was dat meer dan welkom! Dus besloot ik een serie op te zoeken en een paar afleveringen te kijken in ontspannen toestand.

Psych

Ik koos voor Psych vanwege de volgende omschrijving:

“Shawn Spencer blijkt een bijna bovennatuurlijke gave te hebben voor het oplossen van misdaden. Zozeer zelfs dat de politie gebruik wil maken van zijn diensten als helderziende” (aldus Netflix).

Heerlijk… ik was benieuwd en zette de eerste aflevering op. Shawn zit samen met zijn vader in een restaurant en om een fudgecake te mogen krijgen, moet hij van zijn vader een aantal vragen beantwoorden over wat hij gezien kan hebben in het restaurant met zijn ogen dicht. Je ziet hem in gedachten door het restaurant gaan en aanwijzen waar hij wat ziet op de vragen van zijn vader. Hij verdient een fudgecake.

Ik was gelijk getriggerd want dit heeft weinig te maken met helderziendheid. Wat blijkt: Shawn lost een aantal zaken op door alleen naar het nieuws te kijken, de beelden te interpreteren en te associëren wat er wel en niet klopt in het verhaal om zo tot een goede conclusie te komen. Hij mag zich aansluiten als detective bij het politiekorps. (Oeps… spoiler alert, sorry!)

Verder wordt hij door zijn impulsiviteit niet begrepen door anderen en als vervelend ervaren. Na 57 banen gehad te hebben die hij niet succesvol heeft gedaan, gelooft ook zijn beste vriend niet echt meer in hem. De band met zijn vader is enorm slecht geworden door het constante pushen van zijn vader om zijn talenten voor observatie te gebruiken.

Bellen rinkelen

Dit deed bij mij allemaal bellen rinkelen. Zou deze jongen niet gewoon een beelddenker zijn? Misschien met ADHD of misschien zelfs wel hoogbegaafd? Omdat mensen hem niet meer geloofden in wat hij allemaal zag (en hij daardoor verdacht werd als de mogelijke dader van een aantal misdrijven) besluit hij zich voor te doen als helderziende en sleept zijn beste vriend zonder te vragen daarin mee. En voordat je het weet, hebben ze samen een detectivebureau waar zijn vriend niet om gevraagd heeft.

Ik weet het… het is fictie! Maar ik kan me zo voorstellen dat er veel ADHD’ers en hoogbegaafden zijn die aanvoelen hoe dat kan zijn. Het valt niet mee om bij die kleine groep te horen die top-down denkt, met een oplossing komt maar deze niet goed kan onderbouwen naar anderen toe waardoor hun ideeën vaak aan de kant geschoven worden.

Gebrek aan zelfvertrouwen

De communicatieproblemen, het gevecht om gehoord te worden, begint al op jonge leeftijd. Het leren lezen op jonge leeftijd en het weer afleren wanneer je daadwerkelijk naar school gaat. Het niet begrijpen van de lesstof in de klas. Jij spreekt jouw taal, maar het lijkt wel of anderen Chinees spreken. Dit werkt heel frustrerend, demotiverend en leidt uiteindelijk tot faalangst en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Maar waar zit het probleem nu in en hoe kun je deze kinderen helpen? Tijdens de opleiding ‘Ik Leer Anders’ laten we je zien hoe het brein van deze kinderen functioneert en hoe zij beter met de lesstof om kunnen gaan zodat ze het wel begrijpen en kunnen leren.

Wil je meer weten of heb je vragen? Stuur mij een pb of kijk op de website www.ikleeranders.nl. Hoe meer kinderen we kunnen helpen, des te meer kunnen we ervoor zorgen dat zij hun zelfvertrouwen kunnen behouden en/of weer opbouwen zodat ze een stralende toekomst tegemoet gaan.

Help jij ook mee?

Geef een reactie